Domowe Pesto z Bazylii – obiad w 15 minut

Domowe Pesto z Bazylii – obiad w 15 minut
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne pesto z bazylii. Do tak przygotowanego pesto, wystarczy ugotować makaron i pyszny obiad gotowy.

Składniki

  • Porcja na 500 g makaronu
  • około 50 g świeżej bazylii
  • 50 g twardego sera (użyłam Grana Padano)
  • 25 g orzeszków piniowych (ewentualnie ziaren słonecznika)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ser ścieram na tarce o średnich oczkach.
    Wypłukaną i osuszoną bazylię przekładam do pojemnika blendera, dodaję ser, orzeszki, oliwę, czosnek, doprawiam solą, pieprzem i rozdrabniam blenderem – pesto jest gotowe.

    Teraz tylko wystarczy ugotować makaron, dodać pesto, wymieszać i obiad jest gotowy.

    Jeżeli całego pesto nie wykorzystamy od razu, to pesto możemy przełożyć do słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki.

    Pesto z bazylii jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 01 lipca
Uwielbiam, :)
kulinarnagosia 01 lipca
Pychota :)
Składniki
  • Porcja na 500 g makaronu
  • około 50 g świeżej bazylii
  • 50 g twardego sera (użyłam Grana Padano)
  • 25 g orzeszków piniowych (ewentualnie ziaren słonecznika)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sól, pieprz
Składniki