Domowe kaszotto z przysmażoną kiełbaską

Domowe kaszotto z przysmażoną kiełbaską
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewka16
Kociołek smakowitych różności :) Danie syte i zdrowe. Świetne na obiad, ciepłą kolację, można też zapakować do pracy! Na tak przygotowaną kasze moja Babcia mawiała "chłopskie jedzenie".

Składniki

  • 3/4 szklanki grubej kaszy ęczmiennej typu pęczak
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1/3 selera
  • 1/3 pora, raczej zielona część
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/4 paczki mrożonej fasolki szparagowej (użyłam zieloną)
  • ok. 25 dkg kielbasy (np. z szynki wp.)
  • zioła do smaku
  • kostka rosołowa z kury
  • łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w talarki lub grubszą kostkę.
    Kiełbasę pokroić także w kostkę.

    Na głębokiej patelni (może być rondel lub wok, będzie potrzebna pokrywka) zeszklić cebulkę na oleju. Wsypać warzywa, fasolkę. Poddusić 5 minut. Dosypać kaszę. Przykryć i dusić powoli.
    W szklance wrzątku rozpuścić kostkę rosołową. Dolać do warzyw.

    Na drugiej patelni podsmażyć kiełbasę.

    Kaszę z warzywami doprawić ziołami (ja daję oregano, tymianek, bazylię) Dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Co jakiś czas przemieszać i ew.uzupełnić troszkę wody. Proszę uważajcie, aby nie przypalić.

    Jak kasza i warzywa będą miękkie dodać podrumienioną kiełbasę. Wymieszać.
    Podawać gorące.

    Smacznego :)

    ps.
    jak ktoś lubi można posypać jeszcze świeżymi siekanymi ziolami lub natką pietruszki

Komentarze do przepisu (4)

ErJot 19 czerwca
Bardzo lubię takie dania "do syta" a dodatek kaszy to prawdziwe "niebo w gębie":)
ewka16 20 czerwca
Dokładnie ;)
Preferuję zdrowe, proste i smaczne potrawy ze świeżych składników.
Monika13 01 lipca
Wyglada pysznie. Mniam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3/4 szklanki grubej kaszy ęczmiennej typu pęczak
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1/3 selera
  • 1/3 pora, raczej zielona część
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/4 paczki mrożonej fasolki szparagowej (użyłam zieloną)
  • ok. 25 dkg kielbasy (np. z szynki wp.)
  • zioła do smaku
  • kostka rosołowa z kury
  • łyżka oleju rzepakowego
Składniki