Domowe hamburgery

Domowe hamburgery
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Nie ma to, jak swojskie hamburgery. Moje nie są w całości swojskie, ponieważ bułki są kupne. Według mnie, najważniejsze jest mięso, a to przygotowałam sama. Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :) W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu. Kupne mielone,to już nie to samo.

Składniki

  • 750 g. wołowiny (miałam polędwicę)
  • sól, pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 plastry sera żółtego
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • cebula czerwona
  • kilka liści sałaty
  • keczup
  • majonez
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 4 duże wykałaczki

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią.
    Uformować 4 kotlety wielkości bułki. Smażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 4-5 minut z każdej strony. Po przełożeniu mięsa na drugą stronę, położyć na nim plaster sera,
    żeby się lekko stopił.

  2. Bułki przeciąć na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    i podpiec około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.

    Spód bułki posmarować majonezem, ułożyć sałatę, pomidor, cebulę i ogórka.

  3. Na to ułożyć usmażone mięso z serem. Następnie, znów ułożyć pomidora,
    cebulę i ogórka. Wierzch bułki, posmarować od spodu keczupem i przyłożyć
    na warzywa. Docisnąć i wbić dużą wykałaczkę.

Komentarze do przepisu (3)

drNowak 30 października 2019
Bułeczki do hamburgerów to nic trudnego - zapraszam do mojego rozpracowanego przepisu "Bułki hamburgerowe na... Czytaj całość »
Bułeczki do hamburgerów to nic trudnego - zapraszam do mojego rozpracowanego przepisu "Bułki hamburgerowe na podmłodzie". Raz zrobisz i więcej nie kupisz. Pozdrawiam:)
SprytnaChochla 30 października 2019
Najlepsze :)
SlodkoSlodka83 31 października 2019
Domowe najlepsze,ale ze swojską bułą :-)
Składniki
  • 750 g. wołowiny (miałam polędwicę)
  • sól, pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 plastry sera żółtego
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • cebula czerwona
  • kilka liści sałaty
  • keczup
  • majonez
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 4 duże wykałaczki
Składniki