Domowe hamburgery

Domowe hamburgery
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Smakują dużo lepiej niż te z fast-foodów a przede wszystkim wiemy, co jest w środku ;)

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 pomidory
  • sałata lodowa
  • bułki
  • majonez
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją do mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy łyżkę sosu Worcestershire. Dodajemy również 1 jajko. Wszystko starannie mieszamy.

  2. Do miseczki nalewamy wodę, maczamy w niej ręce i mokrymi dłońmi formujemy burgery. Każdego burgera po uformowaniu nacinamy nożem wzdłuż i w poprzek (żeby nie pękał podczas smażenia).

  3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  4. Bułki kroimy na pół i kładziemy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. To sprawi, że będą chrupiące i pachnące.

  5. Sos:
    Do miseczki wlewamy 2 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę miodu. Wszystko mieszamy.

  6. 1 połowę bułki smarujemy sosem miodowo-musztardowym, drugą majonezem. Układamy sałatę, burgery i pokrojone w plastry pomidory.

  7. Tak przygotowanego burgera możemy przekłuć patyczkiem do szaszłyków - będzie ładniej się prezentował.

  8. Smacznego :)

Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 pomidory
  • sałata lodowa
  • bułki
  • majonez
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Składniki