Domowe Fish ’n’ Chips

Domowe Fish ’n’ Chips
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Prosto z Londynu przywiozlam inspiracje na domowe fish &chips - narodowa potrawe Brytyjczyków, obecnie juz troche zapomniana. Do tego sos musztardowy i lekka salatka .Mniej kalorii - wiecej smaku.

Składniki

  • 400 g fileta z dorsza (bez skóry)
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki płatków chilli
  • 50 g panko lub bułki tartej
  • olej rzepakowy i masło klarowane
  • sól morska
  • 1 organiczna cytryna
  • ZIEMNIAKI:
  • 8 ziemniaków
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól morska
  • SOS MUSZTARDOWY:
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki jogurtu (1% tłuszczu)
  • 50 g masła
  • SAŁATKA:
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 3 lodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, cukier

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piekarnik do 200° C, dokładnie oczyscic ziemniaki i pokroic w cienkie plasterki zr skórka. Wylozyc blaszke do pieczenia pergaminem i ulozyc plastry ziemniaków na wierzchu.
    Drobno posiekac rozmaryn i posypac nim ziemniaki. Skropic oliwa lub olejem rzepakowym i piec przez 30 minut. Ulozyc ziemniaki na reczniku paperowym, aby usunac reszte tluszczu, a nastepnie posolic.
    Umyc filety z dorsza, osuszyc i ewentualnie usunac osci. Pokroic na male kawałki i posolic. Przygotowac panierke z maki, jajek z platkami chili i bulki tartej lub panko.
    Obtoczyc filety najpierw w mace, nastepnie w jajku i na koniec w bulce tartej. Smazyc na klarowanym masle i oleju rzepakowym, az beda zlotobrazowe i chrupiace. Na koniec posypac filety starta skórka z cytryny.

  2. Przygotowac sos - delikatnie podgrzac musztarde, jogurt i maslo i mieszac tak dlugo, az wszystkie skladniki utworza gladki sos. Nie podgrzewac zbyt mocno!
    Przygotowac salatke. Umyc pietruszke i koperek i poszarpac na kawalki. Pokroic lodygi selera na cienkie plasterki, jasnozielone liscie mozna takze wykorzystac.
    Pokroic pomidory w paski lub kostki, posolic, pocukrzyc i dodac do nich troche oliwy z oliwek. Wymieszac wszystko i odstawic na 10 minut. Nastepnie doprawic salatke olejem, octem, sola i cukrem oraz ewentualnie sokiem z cytryny.

Komentarze do przepisu (7)

Docherro 03 kwietnia
Pyszności na talerzu...aż ślinka cieknie:)
fafiatko 03 kwietnia
Jak zwykle przepieknie i pysznie podane!
pelen_brzuszek 04 kwietnia
świetnie to wszystko wygląda :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g fileta z dorsza (bez skóry)
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki płatków chilli
  • 50 g panko lub bułki tartej
  • olej rzepakowy i masło klarowane
  • sól morska
  • 1 organiczna cytryna
  • ZIEMNIAKI:
  • 8 ziemniaków
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól morska
  • SOS MUSZTARDOWY:
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki jogurtu (1% tłuszczu)
  • 50 g masła
  • SAŁATKA:
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 3 lodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, cukier
Składniki