Domowe chlebki pita

Domowe chlebki pita
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
Dziś mam dla Was przepis na domowe chlebki pita. Wystarczy je rozciąć, do środka włożyć kurczaka i ulubione warzywa, polać ulubionym sosem i gotowe.

Składniki

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 20 g. drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ja zrobiłam to robotem.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uderzyć pięścią, żeby odgazować ciasto. Następnie podzielić je na 6 części.
    Każdą część ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nakryć ściereczką i zostawić na 10-15 minut do napuszenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 15 minut.
    Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 stycznia
Super:)
Składniki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 20 g. drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki