Domowe burgery z kurczaka

Domowe burgery z kurczaka
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Zdrowsza wersja burgerów z popularnej sieciówki.

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • Mąka orkiszowa 630
  • Jajko
  • Kurkuma
  • Papryka ostra
  • Curry
  • Sól
  • Musztarda
  • Miód
  • Sałata
  • Pomidor
  • Czerwona cebula
  • Ogórek kiszony
  • Bułka maślana lub orkiszowa

Przygotowanie

  1. Pierś należy umyć i pokroić tak aby powstałe burgery były dość cienkie. Do przygotowania panierki będzie potrzebne jajko i 2 łyżki mąki orkiszowej. Jajko wbijamy do miski, wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy paprykę, kurkumę oraz curry i mieszamy dalej aż powstanie jednolita masa. Sos przygotowujemy z miodu i musztardy. Potrzebujemy łyżeczkę musztardy i łyżkę miodu. Wszystko trzeba wymieszać do momentu aż sos będzie gładki.

  2. W rondelku rozgrzewamy olej. Kurczaka należy osolić z dwóch stron i wypanierować w naszej masie. Smażymy wszystko w średnio głębokim tłuszczu po około 2 minuty z każdej strony.

  3. Bułkę przekrawamy na pół, spód smarujemy sosem, układamy na nim sałatę i kładziemy na nim gorącego burgera na którym można położyć plaster sera (polecam kozi, lub owczy). Następnie układamy pokrojone: pomidory, ogórki i cebulę, wszystko jeszcze polewamy sosem i przykrywamy bułką.

  4. Życzę smacznego i zapraszam do zobaczenia, krótkiego filmu jak przygotować takie burgery.

Składniki
  • Pierś z kurczaka
  • Mąka orkiszowa 630
  • Jajko
  • Kurkuma
  • Papryka ostra
  • Curry
  • Sól
  • Musztarda
  • Miód
  • Sałata
  • Pomidor
  • Czerwona cebula
  • Ogórek kiszony
  • Bułka maślana lub orkiszowa
Składniki