Domowe burgery

Domowe burgery
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pyszne domowe burgery to znakomita propozycja dla wielbicieli  fast foodów a także lepsza, smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla  gotowych hamburgerów z budki. Domowe burgery mogą również stanowić szybkie i proste danie obiadowe.

Składniki

  • 4  bułki do hamburgerów
  • 4 plastry żółtego sera
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 2 korniszony
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 4 liście sałaty
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Korniszony oraz białą cebulę drobno siekamy.
    Do miski przekładamy mieloną wołowinę, dodajemy posiekane korniszony i cebulkę oraz  musztardę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże, płaskie kotlety.
    Czerwoną cebulę oraz pomidora kroimy w plastry.

  2. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy ketchup dodajemy majonez i całość odkładnie mieszamy.
    Kotleciki smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu z obu stron po około 4 - 5 minut.
    Bułki przekrawamy na pół, umieszczamy w  formie do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut.
    Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą połową bułki.

Składniki
  • 4  bułki do hamburgerów
  • 4 plastry żółtego sera
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 2 korniszony
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 4 liście sałaty
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki