domowe burgery

domowe burgery
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Soczyste, pyszne domowe burgery.

Składniki

  • mielona wołowina dobrej jakości - 500 g
  • jajko - 1 szt
  • cebula - 1 mała
  • musztarda dijon - 1 łyżeczka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • DODATKOWO:
  • bułki do hamburgerów - 4 szt
  • rukola, sałata lub szpinak (co kto lubi)
  • ogórek konserwowy
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • majonez, ketchup

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać mielone mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić.

  2. Masę podzielić na cztery części, uformować okrągłe kotlety.

  3. Na gorącej patelni (grillowej lub zwykłej) , z niewielką ilością tłuszczu, smażyć burgery po około 3 minuty z obu stron.

  4. W międzyczasie bułki przekroić na pół, lekko podpiec w piekarniku przez kilka minut, żeby były ciepłe i chrupiące. Umyć i osuszyć sałatę. Ogórek, pomidor i cebulę pokroić w plastry.

  5. Połówki bułek posmarować cienko majonezem, Na dolnej połówce położyć rukolę (lub inną ulubioną zieleninę), następnie usmażony burger i plastry warzyw. Polać ketchupem, przykryć drugą połówką bułki.

Składniki
  • mielona wołowina dobrej jakości - 500 g
  • jajko - 1 szt
  • cebula - 1 mała
  • musztarda dijon - 1 łyżeczka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • DODATKOWO:
  • bułki do hamburgerów - 4 szt
  • rukola, sałata lub szpinak (co kto lubi)
  • ogórek konserwowy
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • majonez, ketchup
Składniki