Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kupujecie placki do tortilli, czy robicie sami? Sprawdźcie jakie to proste.
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 728
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 132
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 38
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 401
Polecam.
Odsłon: 469
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 728
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 132
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 38
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 401
Polecam.
Odsłon: 469
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wodę i na końcu olej. Wymieszać łyżką. Następnie zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i umieścić w misce Przykryć ściereczką i odstawić, żeby ciasto odpoczęło, na około 30 minut. Następnie, przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na cztery części. Z każdej części uformować kulkę.
Następnie kulki rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką. Placki smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Mniej więcej, minutę z każdej strony. Kiedy na placku zrobią się pęcherze, wtedy przekładamy na drugą stronę.
Gotowe placki układać na talerzu, przekładając ręcznikiem papierowym, lub folią. Inaczej placki obeschną i będą pękać przy zawijaniu. Ja przełożyłam ręcznikiem papierowym bo używałam od razu, ale jeśli chcę mieć na później, to przekładam folią aluminiową lub spożywczą, żeby nie odparowały. Nawet jeśli zostawicie odkryty kawałek placka, to zrobi się twardy jak chips.
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą gyros i usmażyć. Na ciepły placek, wyłożyć majonez i keczup. Następnie wyłożyć sałatę, pierś, utarty ser żółty i resztę warzyw. Zawinąć, zaczynając od dołu, potem boki.
Ja dodatkowo od dołu zawijam w folię aluminiową, żeby tortilla, nie rozpadała się podczas jedzenia.