Domowa szynka z szałwią

Domowa szynka z szałwią
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Szynka pieczona z tego przepisu smakuje wybornie.Przekonaliśmy się już, że najsmaczniejsze są domowe wędliny.. Przynajmniej wiadomo, że będziemy jeść dokładnie to co chcemy. Przepis od naszego znajomego:)

Składniki

  • 1 kg surowej szynki
  • przyprawy wedle uznania /u nas zioła prowansalskie
  • papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz/ szałwia, oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Szynkę myjemy. Zioła mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy mięsko. Odkładamy na parę godzin do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni.Temperatura jest taka niska żeby nasza szyneczka była soczysta. Czas pieczenia jest uzalezniomy od tego ile kg mamy szynki. Na każdy kilogram pieczemy 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i owijamy w folię aluminiową, żeby powoli stygła.

Komentarze do przepisu (1)

elwirski 27 kwietnia 2015
a ja polecam domowy schab łososiowy
http://elwirski.blogspot.com/2015/04/schab-ala-ososiowy.html
Składniki
  • 1 kg surowej szynki
  • przyprawy wedle uznania /u nas zioła prowansalskie
  • papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz/ szałwia, oliwa z oliwek
Składniki