domowa szpinakowa pizza chrupiąca...

domowa szpinakowa pizza chrupiąca...
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
pizzę najlepiej kroić lekko przestudzoną, ciasto jest chrupiące dzięki dodaniu kaszki manny......................SMACZNEGO!!!

Składniki

Przygotowanie

  1. opłukany dobrze szpinak drobno pokroić, na oleju zeszklić czosnek, cebulę, dodać szpinak, przyprawę w płynie i podsmażać z 3 minuty mieszając na dużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku

  2. kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia

  3. nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy



  4. na cieście rozsmarować szpinak

  5. plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku

  6. plastry pomidorów pukładać gęsto na szynce, posypać serem fetą i posiekanym koperkiem

  7. piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - pizzę piec z 35-40 minut

Składniki
Składniki