Domowa pizza na cieście piwnym

Przepis dnia 2021-04-20
Domowa pizza na cieście piwnym
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bella1985
Domowa pizza na cieście piwnym z tuńczykiem.

Składniki

  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki suczych drożdży ok.7g
  • 220g lekko podgrzanego piwa
  • 30g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • ok.150g sosu pomidorowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150g tuńczyka w sosie własnym
  • 100g startego sera

Przygotowanie

  1. Mąkę, drożdże, oliwę z oliwek, sól, cukier,przyprawę do pizzy oraz piwo mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszce, smarujemy sosem pomidorowym, cebulę kroimy w piórka i wykładamy na sos. Na górę wykładamy odsączonego tuńczyka i górę posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w temp.230/250 stopni przez 6 min.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 19 kwietnia
Super pomysł, zapisuję ;)
Bella1985 19 kwietnia
Dziekuje
Składniki
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki suczych drożdży ok.7g
  • 220g lekko podgrzanego piwa
  • 30g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • ok.150g sosu pomidorowego
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150g tuńczyka w sosie własnym
  • 100g startego sera
Składniki