Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie ma osoby, która nie lubi domowej pizzy. Można ją zrobić z wieloma dodatkami, ale my dzisiaj polecamy wersję z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą oraz dużą ilością sera mozzarella. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i puszyste. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Dodatki: • Pierś z kurczaka kroimy w drobna kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa zalewamy 3 łyżkami oleju i odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie smażymy na złoty kolor • Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy kilka minut na patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju • Cebule kroimy w kostkę następnie przekładamy w garnka i smażymy z dodatkiem dwóch łyżek oleju • Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, oregano, bazylie, sól, ostra czerwoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy, całość gotujemy kilka minut
Ciasto: • Do misy dodajemy drożdże, cukier, 50 mililitrów wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce • Po tym czasie dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie przez kilka minut • Tak wrobione ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem, wierzch ciasta smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut • Z ciasta formujemy kwadrat przez rozciąganie lub wałkowanie i przekładamy na blachę • Ciasto na pizze smarujemy sosem, dodajemy pieczarki, kurczaka, kukurydze, posypujemy serem • Pieczemy 20-25 minut w temp 180 stopni środkowy poziom, bez termoobiegu