Domowa lasagne

Domowa lasagne
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bake-cook
Lasagna, która wymaga od Ciebie czasu, ale rezultat przemawia sam za siebie. Lasagne składa się z sosu bolognese oraz beszamelowego. Instrukcja krok po kroku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Czosnek drobno posiekaj lub użyj blendera. Rozgrzej w dużym garnku oliwę (ok. 5 łyżek oliwy), kiedy będzie rozgrzana wrzuć czosnek. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Czosnek ma się zarumienić.


    W międzyczasie cebulę drobno posiekaj. Możesz użyć blendera. Kiedy czosnek będzie gotowy, dorzuć do garnka cebulę. Mieszaj od czasu do czasu.

  2. Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Lub użyj malaksera czy też innego narzędzia ułatwiającego życie :)

  3. Marchewkę dorzuć do garnka. Smaż ok. 5 minut i mieszaj od czasu do czasu.

    Dodaj mięso. Posól i dobrze popierz. Mięso obsmażaj i co jakiś czas mieszaj, aż do momentu kiedy nie będzie surowe.

  4. Teraz masz czas, aby zająć się pomidorami.

    Zagotuj wodę w czajniku. Pomidory ponacinaj, włóż do miski lub garnka odpornego na temperaturę. Zalej wrzątkiem. Po ok. pięciu minutach wyciągaj pomidory, zdejmuj z nich skórkę, krój na małe kawałki.

    Pomidory dodaj do mięsa, wymieszaj.

  5. Nie zapomnij o winie :) Nalej ok 0,5 litra wina do szklanki lub kieliszka, aby pooddychało.

    Sobie też możesz nalać co nieco :) Gotowanie ma być przyjemne!



    Po ok. 5 minutach dodaj wino do mięsa i gotuj ok 30 minut. Co jakiś czas przemieszaj.

  6. Teraz bierzemy się za sos beszamelowy, możemy również zetrzeć już ser. Do sosu bolognese wrócimy za chwilę.

  7. Masło rozpuść w garnku.

    Do rozpuszczonego masła będziesz dodawać mąkę. Syp ją przez sitko, jednocześnie mieszając sos. Nie może się przypalić!

  8. Kiedy wymieszałeś masło i mąkę, możesz dodawać mleko. Wlewaj je powoli do garnka, cały czas mieszając sos, aby go nie przypalić i aby usunąć wszystkie grudki.

    Sos będzie gotowy kiedy będzie gładki. Niech się pogotuje ok 2 minut na małym ogniu. Następnie wyłącz palnik.

    Do sosu dodaj gałkę muszkatołową i dobrze wymieszaj. Gotowe.

  9. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy (ok. pół szklanki, choć może być więcej) i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dobrze wymieszaj. Gotuj kolejne pół godziny.

    jeśli masz czas to cały sos możesz gotować nawet 2 godziny. Wtedy aromat i smak będą intensywniejsze.

  10. Zacznij rozgrzewać piekarnik ok 180 stopni.

    Prostokątną brytfankę lub naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą lub masłem. Na dno nalej sosu beszamelowego, ok. 0,5 cm. grubości. Będziesz na niego nakładał płaty makaronu.

    Są dwie szkoły. Jedna mówi, aby nie podgotowywać makaronu, a druga zaleca, aby płaty zamoczyć na ok 1 minutę w gotującej się wodzie. Ja nalewam do dużego garnka trochę wody i kiedy zacznie się gotować wrzucam na minutkę po dwa - trzy płaty, aby się "podgotowały". Należy uważać, aby płaty się nie skleiły.

    Makaron wykładamy na sos ( u mnie 4 płaty tworzą jedną warstwę).

  11. Na makaron wlej sos bolognese. Rozprowadź na całości.

  12. Na sos bolognese wlej sos beszamelowy.

    Sos beszamelowy posyp startym serem.

    To była jedna warstwa. Teraz będziesz nakładać makaron, dalej sos bolognese, sos beszamelowy, ser...i tak dalej. Najlepiej jeśli uda Ci się zrobić ok 4 warstwy. Czasami wychodzą tylko 3 i to tez jest ok.

    Kiedyś udało się zrobić aż 7...i też było ciekawie.

  13. Twoją lasagne przykryj folią (matowa na zewnątrz). Wstaw do piekarnika na 20 minut. Grzanie góra - dół.

    Po 20 minutach ściągnij folię. Lasagne piecz przez kolejne 20 - 25 minut.

    Ja na ostatnie 5 minut włączam funkcje grzanie z góry, aby zarumienić ser.

  14. Wyciąg lasagne z piekarnika i pozwól jej ostygnąć ok 10 minut, aby sos stężał. W przeciwnym wypadku cała lasagne się "rozleje".

    Smacznego. Dawajcie znać jak Wasze wytwory.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 lipca
Super przepis:)
Składniki
Składniki