Dietetyczne pulpeciki

Przepis dnia 2014-03-18
Dietetyczne pulpeciki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: irma
Pulpety są z dodatkiem marchewki i natki pietruszki w sosie cebulowo-koperkowym.Bardzo smaczne i lekkie danie.

Składniki

  • ok.40dkg. łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka, 1 jajko, sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka papryki w proszku
  • Na sos : 2 łyżki prażonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego kioperku
  • ok.1 łyżka m ąki
  • 3 szklanki wody
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, startą na drobnych oczkach marchew, natkę pietruszki, paprykę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawiając solą i pieprzem.

  2. W szerokim garnku zagotować wodę z solą i wrzucić do niej uformowane z masy mięsnej pulpeciki. Gotować ok.20 minut na wolnym ogniu,.

  3. W tym czasie w małym garnuszku zagotować wodę na sos, wrzucić prażoną cebulę i gotować ok.5 minut. Dodać koperek, sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę gotować, Na koniec zaprawić mąką, ale tak aby sos nie był gęsty.

  4. gotowe pulpeciki polewamy sosem. Można je podać z ziemniakami lub kaszą z surówką z marchwi i jabłka lub kiszonym ogórkiem. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 15 marca 2014
pyszne,jeszcze w sosie koperkowym,poezja:)
renka 15 marca 2014
Pyszne pulpeciki,inne niż ja robię,a zwłaszcza sosik(do wypróbowania)-
pysznie-zdrowo-kolorowo 15 marca 2014
Wyglądają smacznie i pewnie tak smakują, ja bym jednak zamiast kajzerki do pulpetów dodaję otręby, są o wiele... Czytaj całość »
Wyglądają smacznie i pewnie tak smakują, ja bym jednak zamiast kajzerki do pulpetów dodaję otręby, są o wiele zdrowsze:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok.40dkg. łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka, 1 jajko, sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka papryki w proszku
  • Na sos : 2 łyżki prażonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego kioperku
  • ok.1 łyżka m ąki
  • 3 szklanki wody
  • sól,pieprz
Składniki