Dietetyczne placuszki dyniowe

Dietetyczne placuszki dyniowe
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kalakiria
Wyjątkowo pyszne i puszyste placuszki, zdrowe i niskokaloryczne. W mniej dietetycznej wersji można użyć całych jajek oraz oliwy do smażenia, ewentualnie dosłodzić według uznania.

Składniki

  • dynia, 300g
  • białko z jajka, 3 szt. (klasa M)
  • mąka razowa, 3 łyżki
  • otręby pszenne, 3 łyżki
  • sól, szczypta
  • pieprz, szczypta
  • imbir, 1 łyżka
  • oliwa, 1 łyżka (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Białka ubić (nie musi być na sztywno). Mąkę i otręby wymieszać z dynią, przyprawić. Połączyć z białkami i dobrze wymieszać, nakładać łyżką na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smażyć do momentu ścięcia się jajek, najlepiej na teflonie albo małej ilości oliwy z oliwek. Wartość energetyczna podanych składników - 302 kcal; z 1 łyżką oliwy - 384 kcal

Komentarze do przepisu (4)

ida55 10 września 2010
Podoba mi się przepis, nie dlatego, że lubię dynię ale dlatego, że podane są wartości energetyczne. Duuuży PLUS.
monia_i_ania 10 września 2010
do ulubionych!
wiola1100 11 września 2010
witam ,zrobiłam te placuszki i cóż dietetyczne one pewnie są ale smacznymi bym ich nie nazwała.pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dynia, 300g
  • białko z jajka, 3 szt. (klasa M)
  • mąka razowa, 3 łyżki
  • otręby pszenne, 3 łyżki
  • sól, szczypta
  • pieprz, szczypta
  • imbir, 1 łyżka
  • oliwa, 1 łyżka (opcjonalnie)
Składniki