Dietetyczna faszerowana papryka z kaszą jęczmienną

Dietetyczna faszerowana papryka z kaszą jęczmienną
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: biurwa
Żeby sobie nie odmawiać na diecie dobroci :) Pyszne, zdrowsze i mniej kaloryczne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, cedzimy i przelewamy zimną wodą.

  2. Mięso drobiowe pieczemy, bez tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, kminkiem mielonym i mielonym zielem angielskim, ostrą papryką i czosnkiem. Po przesmażeniu do mięsa dodajemy pokrojony seler naciowy, natkę pietruszki, oraz ugotowaną kaszę i odrobinę mąki ziemniaczanej, wszystko dokładnie mieszamy. Paprykę przekrawamy na pól i wypełniamy farszem z mięsa i kaszy.

  3. Nafaszerowaną paprykę układamy na patelni, lub w garnku, Pomidory z puszki mieszamy z odrobiną wody, dodajemy bazylię i oregano, sól, pieprz i cukier i taką zalewą zalewamy nasze papryki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Jeżeli trzeba dolewamy wody z przecierem pomidorowym, aby sos był aromatyczniejszy.

Składniki
Składniki