Dewolaj (de volaille, devolay)

Dewolaj (de volaille, devolay)
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madzikcho
Danie, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba ???? Kotlet z roztłuczonej piersi kurczaka z nadzieniem z masła i pietruszki (oryginalna wersja), panierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju. Ulubieniec dorosłych i dzieci.

Składniki

  • pierś kurczaka, 1 podwójna (lub 2 pojedyncze)
  • masło, 1/4 kostki
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • jajko, 3 szt.
  • mąka, do obtoczenia
  • bułka tarta, do obtoczenia
  • olej, do smażenia
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, lekko solimy i dokładnie mieszamy.

  2. Masełko wykładamy na folii aluminiowej, formując prostokąt. Zawijamy i odkładamy do lodówki.

  3. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą przekrawamy wzdłuż na pół.

  4. Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej w woreczku, żeby nie poszarpać mięsa.

  5. Rozbite piersi kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.

  6. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na 4 mniejsze prostokąty

  7. Pasek masła układamy na cieńszym brzegu rozbitego kotleta i dość ciasno, zawijamy w podłużny walec.

  8. Tak przygotowane kotlety, kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    *Dobrze panierujcie końcówki, żeby masełko nie wypłynęło podczas smażenia

  9. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle oleju żeby sięgał mniej więcej do połowy kotletów) i smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 13 listopada 2020
super:)
Składniki
  • pierś kurczaka, 1 podwójna (lub 2 pojedyncze)
  • masło, 1/4 kostki
  • natka pietruszki, 1 pęczek
  • jajko, 3 szt.
  • mąka, do obtoczenia
  • bułka tarta, do obtoczenia
  • olej, do smażenia
  • sól i pieprz, do smaku
Składniki