Danie wigilijne - Kasza jaglana ze śliwkami na słodko

Danie wigilijne - Kasza jaglana ze śliwkami na słodko
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
W moim rodzinnym domu był to odpowiednik znanych makiełek lub kutii, jako jedna z potraw wigilijnych. Czyli zjadanie dużej ilości tego dania miało zapewnić bogaty rok.

Składniki

  • 1 ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 15-20 dkg śliwek suszonych bez pestek
  • ¾ kostki masła
  • Cukier
  • Cynamon

Przygotowanie

  1. 1. Kaszę przelałem na gęstym sicie najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem i ponownie zimną wodą. W ten sposób wyeliminowałem goryczkę i kasza jest po prostu smaczniejsza.

  2. 2. Wypłukaną kaszę wsypałem do garnka i intensywnie podgrzałem, aż zaczął wydobywać się orzechowy aromat. Wtedy zalałem wodą. Na niedużym ogniu lub mocy kuchenki przygrzałem, aż do wchłonięcia wody. Kiedy kasza wchłonęła już płyn, ale była jeszcze wilgotna wsypałem śliwki suszone, wymieszałem i zestawiłem
    z ognia/kuchenki.

  3. 3. W tym czasie roztopiłem masło. Kaszę ze śliwkami wyłożyłem na talerze (każdemu według potrzeb). Na stół podałem roztopione masełko, cukier i cynamon. Każdy
    z biesiadników polewa masełkiem, posypuje cukrem i cynamonem według własnego uznania.


    Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

Futka 16 listopada 2016
Uwielbiam takie połączenia. Nie tylko w Święta ;) Taka propozycja może być także smakowitym śniadaniem.... Czytaj całość »
Uwielbiam takie połączenia. Nie tylko w Święta ;) Taka propozycja może być także smakowitym śniadaniem. Palce lizać <3
Facet_w_kuchni 02 grudnia 2016
Faktycznie, następnego dnia na śniadanie też jest pyszna. Dziękuję. Również przeglądam Twoje wspaniałości...
Futka 02 grudnia 2016
:*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 15-20 dkg śliwek suszonych bez pestek
  • ¾ kostki masła
  • Cukier
  • Cynamon
Składniki