Danie warzywne

Danie warzywne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Sycący posiłek na bezmięsny obiad lub kolację na ciepło. Polecam.

Składniki

  • 1 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na pół godziny. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. To samo zrobić z porem. Gdy warzywa są już przygotowane, rozgrzać olej na patelni. Wrzucić cebulę i zeszklić. Potem kolejno dodawać paprykę, czosnek, por, pomidory z puszki i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać osączoną soczewicę oraz przyprawy. Mieszać. Gdyby danie zrobiło się zbyt gęste, dolać szklankę wody. Dusić 20-25 minut. Podawać na ciepło.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 28 stycznia
A to Jej Wysokość przepyszna Soczewica!
Super danie, wlasnie czegos takiego szukalam. Pycha!
kucharka-amatorka 28 stycznia
Dzięki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka
Składniki