Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Danie tajskie z wieprzowiną"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5842
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 133
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 300
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5842
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 133
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 300
Składniki
Oczyść i umyj wieprzowinę, pokrój w małe paseczki. W dużej patelni (najlepiej głębokiej, tzw. woku) rozgrzej olej i obsmaż mięso na dużym ogniu, by tylko zamknąć pory.
Zmniejsz płomień, dodaj pastę curry i podsmaż wszystko razem. Ryż przelej zimną wodą, aż zlewana woda stanie się czysta. Gotuj przez 15-20 minut (w niesolonej wodzie!), aż ryż wchłonie całą wodę.
Przygotuj bulion z kostki lub w proszku według wskazań na opakowaniu i wlej do mięsa. Dodaj mleko kokosowe i mieszając od czasu do czasu duś mięso przez około 5 minut.
Obierz marchew i pokrój w poprzek na średnie kawałki. Papryki umyj, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, a resztę potnij na paski.
Oczyść dymki, pokrój na średniej wielkości kawałki. Warzywa dodaj do mięsa i duś jeszcze około 5 minut.
Dopraw sosem rybnym, rozłóż do misek, udekoruj listkami kolendry i podawaj z ryżem.
Czas: ok. 40 minut | Poziom: średni |4 porcje, 470 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień