Danie Mistrza Bogumiła

Danie Mistrza Bogumiła
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne kuleczki ryżowe, ułożone na daniu zrobią wrażenie na każdym. Potrawka z mięsem drobiowym oraz warzywami w sosie chińskim.

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 100 g grzybów Mun
  • Fix do potraw chińskich
  • 2 torebki ryżu
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • Bułka tarta do panierki

Przygotowanie

  1. 1. Grzyby MUN zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
    2. Mięso kroimy w paseczki, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    3. Do mięsa dodajemy drobno pokrojone w paseczki papryki oraz grzyby MUN, prużymy około 20 minut, podlewamy ½ szklanki wody.

  2. 4. Po tym czasie rozgrabimy fIX w ½ szklance zimnej wody i wlewamy do dania, chwilkę gotujemy.

  3. 5. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i przekładamy do miski.
    6. Wlewamy oliwę, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
    7. Jedną łyżkę ryżu kładziemy na dłoń i ściskają robimy małe kuleczki, ściskamy do chwili aż ryż się nam poskleja.
    8. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

  4. 9. Danie mięsne podajemy z kuleczkami ryżowymi.
    10. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 25 września
Bogumił!, Bogumił! krzyknęła Barbara i powstały "Noce i Dnie" ;p

Pysznie to wygląda, a te... Czytaj całość »
Bogumił!, Bogumił! krzyknęła Barbara i powstały "Noce i Dnie" ;p

Pysznie to wygląda, a te kuleczki BAJKA :D
Facet_w_kuchni 25 września
Super :)
MydloiPowidlo 25 września
Świetny pomysł, na pewno go wykorzystam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 100 g grzybów Mun
  • Fix do potraw chińskich
  • 2 torebki ryżu
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • Bułka tarta do panierki
Składniki