Danie jednogarnkowe z patisonem

Danie jednogarnkowe z patisonem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Danie jednogarnkowe/gulasz/gęsta zupa gulaszowa na mięsie wieprzowym, z warzywami w tym patisonem czy papryką.

Składniki

  • 600g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 puszka białej fasoli
  • ok. 200g patisona
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i przesmażyłam na nim mięso. Gdy było rumiane przełożyłam je do garnka. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę oczyściłam z nasion i pokroiłam w paseczki. Warzywa przesmażyłam razem na pozostałym z mięsa tłuszczu i przełożyłam do garnka. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki, wrzuciłam do garnka. Patisona obrałam, usunęłam nasiona a miąższ pokroiłam w kostkę i również dodałam do garnka. Do garnka wlałam tyle wody, aby wyrównać poziom ze składnikami w nim się znajdującymi. Włożyłam przyprawy i wszystko zagotowałam. Zmniejszyłam ogień, dodałam przecier pomidorowy i odsączoną z zalewy fasolkę z puszki. Wszystko dusiłam aż mięso było miękkie. Moje danie podałam ze świeżym pieczywem. Można również potraktować je jako sos/gulasz i podać np. z ryżem lub kaszą.

Składniki
  • 600g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 puszka białej fasoli
  • ok. 200g patisona
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia
Składniki