Danie jednogarnkowe z łopatki.

Danie jednogarnkowe z łopatki.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proste i smaczne danie jednogarnkowe z łopatki wieprzowej z dodatkiem warzyw.

Składniki

  • Łopatka wieprzowa 1,5 kg
  • Cebula - dwie średnie
  • Marchew - 3 średnie
  • Pietruszka - 2 średnie
  • Ziemniaki -6-7 sztuk
  • 2 ząbki czosnku
  • Koncentrat pomidorowy mały słoiczek
  • Przyprawy: papryka słodka, kminek mielony, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • Bulion 1-1,5 litra

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.


    Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz. W większym garnku podgrzewamy łyżkę oleju. Najlepiej, gdyby to był garnek, który można później wstawić do piekarnika. Jeśli takiego nie mamy, to smażymy w zwykłym, a przed pieczeniem potrawę przekładamy do głębszego naczynia żaroodpornego.

    Podsmażamy mięso.

    Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w paski. Posypujemy sporą ilością słodkiej mielonej papryki i podsmażamy chwilkę, aż cebula zmięknie.

    Do potrawy dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki.

    Chwilkę smażymy całość. Dodajemy resztę przypraw, przeciśnięte ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Zalewamy bulionem, tak żeby jego poziom był ok 1 cm poniżej potrawy.

    Na wierzchu układamy połówki obranych ziemniaków. Każdą z nich możemy delikatnie posolić.

    Garnek (lub naczynie żaroodporne) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1,2-1,5 h.

    Po tym czasie bulion znacznie się zredukuje, a ziemniaki będą miękkie i lekko przypieczone.

    Na talerzu ozdabiamy poszatkowaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 07 listopada 2018
Wygląda świetnie :)
Składniki
  • Łopatka wieprzowa 1,5 kg
  • Cebula - dwie średnie
  • Marchew - 3 średnie
  • Pietruszka - 2 średnie
  • Ziemniaki -6-7 sztuk
  • 2 ząbki czosnku
  • Koncentrat pomidorowy mały słoiczek
  • Przyprawy: papryka słodka, kminek mielony, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • Bulion 1-1,5 litra
Składniki