Danie jednogarnkowe hiszpańskie

Danie jednogarnkowe hiszpańskie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne i sycące danie z chorizo i ciecierzycą. Coś w rodzaju fasolki po bretońsku, ale w wersji hiszpańskiej.

Składniki

  • Kiełbasa chorizo - 200g
  • Ciecierzyca gotowana - 400g (ja korzystałam z cieciorki ze słoika)
  • Pomidory - 600g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 3szt
  • Papryka - 1 szt duża
  • Papryczka ostra - 1-2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • pieprz, wędzona papryka mielona, suszony tymianek i oregano

Przygotowanie

  1. Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki. Smażymy na oleju w garnku z grubym dnem. Po kilku minutach dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut, aż cebula będzie szklista.

  2. Dodajemy pokrojone pomidory i papryki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodajemy ciecierzycę i dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy koncentrat, cukier i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku.

    Podajemy z pieczywem.

Komentarze do przepisu (6)

Wyglada bardzo smakowicie :)
Jak hiszpanskie to biore bez zastanowienia, pycha :)
Lubię takie smaki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kiełbasa chorizo - 200g
  • Ciecierzyca gotowana - 400g (ja korzystałam z cieciorki ze słoika)
  • Pomidory - 600g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 3szt
  • Papryka - 1 szt duża
  • Papryczka ostra - 1-2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • pieprz, wędzona papryka mielona, suszony tymianek i oregano
Składniki