Danie jednogarnkowe czyli tak zwane Kaszotto.

Danie jednogarnkowe czyli tak zwane Kaszotto.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Nie macie pomysłu na obiad a znudziła wam się np. kasza z gulaszem ? Podam wam prosty szybki sposób na kaszę z mięsem z łopatki robioną w jednej dużej patelni lub garnku. Ja już kiedyś tak robiłam nawet ryż tylko z mięsem mielonym powiem wam że moja rodzinka jest zachwycona tym daniem i bardzo często chcą abym robiła ale ja wolę moją kuchnię urozmaicać dlatego co jakiś czas wymyślę im coś nowego. Widok ich min mówi jednoznacznie jak im smakuje już nie mówiąc jak biegają po dokładkę tego właśnie dania.

Składniki

  • 880 g mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 4,5 szklanki przegotowanej wody,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej (u mnie drobna),
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy z dodatkiem soli np. Vegeta,
  • 1 pęczek natki pietruszki 15 g.

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso z łopatki, pokroić je w dowolną kostkę. Następnie dodać przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać do połączenia się przypraw w mięso, odstawić na 10 minut aby mięso przeszło zapachem przypraw.

  2. Gdy mięso odstało już swój czas, przełożyć je na rozgrzaną patelnię i smażyć tak długo aż wyparuje z mięsa woda i mięso zacznie się ładnie przypiekać na brązowo.

  3. Jak już mamy ładnie podsmażone mięso wtedy wlać dwie i pół szklanki zimnej przegotowanej wody i dusić mięso na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu jego miękkości co jakiś czas zamieszać aby nie przystało do dna patelni.

  4. Gdy już mięso jest dość miękkie wtedy wlać resztę wody ze składników w opisie, wsypać surową kaszę jęczmienną, doprawić do smaku przyprawą z solą np. Vegetą i na małym ogniu dusić ją już bez przykrycia do czasu miękkości kaszy i wchłonięcia przez kaszę wody.

  5. Na sam koniec gdy kasza jest już miękka i wchłonęła całą wodę wkroić drobno poszatkowaną natkę pietruszki i jeszcze chwilkę podsmażyć oczywiście cały czas mieszając aby kasza nie przystała do dna patelni. Może nie wygląda estetycznie ale efekt końcowy i smakowy rewelacja.

  6. Tak przygotowana kasza myślę że jest świetnym pomysłem na obiad. Dość szybko się robi a rodzinka szczęśliwa że zawsze to inne danie niż dotychczas. Moja mama zawsze robi kombinacje obiadowe i myślę że sporo od niej przejęłam, choć ona często też mnie pyta co jak przygotować.

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 09 lipca
Pychota:)I to jednogarnkowa /mniej zmywania:)/ Chociaż ja bardziej lubię kaszę gryczaną:)
Składniki
  • 880 g mięsa wieprzowego z łopatki,
  • 4,5 szklanki przegotowanej wody,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej (u mnie drobna),
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy z dodatkiem soli np. Vegeta,
  • 1 pęczek natki pietruszki 15 g.
Składniki