dahl z kurczakiem i warzywami

dahl z kurczakiem i warzywami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dziś przepis trochę indyjski. Na dahl, soczewicę. Potrawa wyszła niesamowicie gęsta, kremista i rozgrzewająca. Nie mówiąc już o tym, że ekstremalnie sycąca.

Składniki

  • 1 kilogram podudzi kurczaka
  • 300 g soczewicy czerwonej
  • 300 g soczewicy brązowej
  • 300 g ciecierzycy konserwowej
  • 50 g pieczonej cieciorki z garam masalą
  • 2 świeże chili
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 papryki różnokolorowe
  • 1 spora cukinia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 limonka /sok i skórka/
  • garam masala
  • curry
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Soczewicę namaczam przez noc.

    Kurczaka gotuję z marchewką. Studzę i obieram. Marchew kroję w półtalarki. Pozostawiam część bulionu.

    Na patelni rozgrzewam oliwę. Cebulę drobno siekam, smażę i zasypuję cukrem. Karmelizuję.
    Papryki myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Dodaję do cebuli. Podsmażam. Dodaję marchew. Podgrzewam kilka chwil. Odstawiam na bok.

    Obranego kurczaka smażę na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiam. Odstawiam na bok.

    Odsączam soczewicę i przekładam do dużego garnka. Zalewam przecierem pomidorowym i bulionem drobiowym. Gotuję.
    Dodaję odcedzona ciecierzycę i duszę. Przyprawiam. Dodaję podsmażone warzywa i mięso. Wkrawam cukinię. Duszę. W razie potrzeb dodaję bulion.

    Awokado rozkrawam, łyżeczką wyjmuję miąższ i miażdżę widelcem. Dodaję skórkę i sok limonki, dodaję czosnek. Mieszam dokładnie. Łączę z mlekiem kokosowym.

    Kiedy dahl ma już gęstą konsystencję gulaszu, dodaję kokosowe awokado. Mieszam krótko.
    Podaję posypane pieczoną cieciorką z kleksem śmietany.

Składniki
  • 1 kilogram podudzi kurczaka
  • 300 g soczewicy czerwonej
  • 300 g soczewicy brązowej
  • 300 g ciecierzycy konserwowej
  • 50 g pieczonej cieciorki z garam masalą
  • 2 świeże chili
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 papryki różnokolorowe
  • 1 spora cukinia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 limonka /sok i skórka/
  • garam masala
  • curry
  • pieprz i sól
Składniki