czosnkowy kurczak

czosnkowy kurczak
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: czarnasarna
pyszny aromatyczny i bardzo łatwy w wykonianiu

Przygotowanie

  1. Mięso ułożyć w brytfance.
    Masło stopić i polać nim mięso.
    Oprószyć solą i pieprzem.
    Czosnku nie obierać tylko rozdzielić ząbki od siebie, delikatnie rozgnieść nożem i posypać mięso.
    Włożyć liście laurowe, gałązki świeżego tymianku i wlać wino.

  2. Piec w temperaturze 180 stopni najpierw 50 min pod przykryciem (folia aluminiowa) potem jeszcze 15 min bez przykrycia żeby zrumienić mięso.

  3. Po upieczeniu wybrać czosnek i usunąć łupinki. Czosnek połączyć z sosem powstałym podczas pieczenia i zmiksować. Powstałym sosem polać mięso.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

BEATA1978 05 stycznia 2014
Dla mnie bardzo ciekawy przepis. Do wypróbowania :)
pytys 15 stycznia 2014
Rewelacyjny przepis....musze go zrobić...dam znac jak smakowało
Składniki