Czosnkowe kotlety jajeczne

Czosnkowe kotlety jajeczne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Dzisiaj polecam Wam doskonałe, proste w wykonaniu i sycące kotleciki jajeczne z nutą czosnkową. Na zdjęciu w anturażu wielkanocnym, ale zapewniam, że o każdej porze roku smakują wybornie.

Składniki

  • kotleciki:
  • jajka 5 sztuk (5 jaj na twardo + jedno surowe)
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz czarny mielony, sól
  • masło 1 łyżka
  • czerstwa bułka 1 sztuka (najlepiej kajzerka)
  • mleko do namoczenia bułki 1 szklanka
  • nać pietruszki 2 gałązki
  • dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • tarty parmezan do posypania kotletów

Przygotowanie

  1. Jajka (5 sztuk) gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli* (1 płaska łyżka). Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą, studzimy, następnie obieramy.
    Bułkę namaczamy w mleku przez 20 minut, odciskamy. Wystudzone jajka i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy jajecznej dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, posiekaną nać pietruszki, łyżkę masła oraz surowe jajko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Z gotowej masy dłońmi formujemy kotlety.
    Na jednego kotlecika przeznaczamy mniej więcej łyżkę masy jajecznej.

  2. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotleciki jajeczne posypujemy tartym parmezanem. Podajemy samodzielnie z ulubionym sosem lub jako dodatek do drugiego dania.

    * Sól powoduje, że ugotowane jajka ładnie odchodzą od skorupek.



    Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 6 kotlecików.

  3. Smacznego.

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 10 kwietnia 2015
<3 Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Futka 11 kwietnia 2015
Przepyszne i aromatyczne kotleciki :)
fafiatko 15 stycznia 2018
chyba w koncu musze sprobowac
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kotleciki:
  • jajka 5 sztuk (5 jaj na twardo + jedno surowe)
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz czarny mielony, sól
  • masło 1 łyżka
  • czerstwa bułka 1 sztuka (najlepiej kajzerka)
  • mleko do namoczenia bułki 1 szklanka
  • nać pietruszki 2 gałązki
  • dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • tarty parmezan do posypania kotletów
Składniki