Czeskie knedle bułczane

Czeskie knedle bułczane
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: ElMar
Przepis na knedle bułczane.

Składniki

  • 2 czerstwe bułki ale nie twarde
  • ½ kg mąki krupczatki
  • sól
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • 10g drożdży
  • jajko

Przygotowanie

  1. Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i oraz 3-4 łyżkami mąki i odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia. Po tym czasie mleko dolewamy do miski, dodajemy jedno jajko i wyrobić ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce. Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut. Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle.
    Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle.
    Najprawdopodobniej wszystkie naraz nie zmieszczą się w garnku. Gotujemy po dwa knedle. Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość. Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią).

Komentarze do przepisu (3)

KORAL 24 czerwca
Świetne, uwielbiam :)
Maudie 24 czerwca
Jadłam takie wieki temu i pamiętam,że bardzo mi smakowały :)
fafiatko 27 czerwca
O raju! zrobilas najsmaczniejsze knedle!!!!
niektorzy fotografowali sklepowe knedle i dodawali jako wlasne, hihi
Składniki
  • 2 czerstwe bułki ale nie twarde
  • ½ kg mąki krupczatki
  • sól
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • 10g drożdży
  • jajko
Składniki