Czerwone pesto

Czerwone pesto
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kuchniax2
Czerwone pesto jest arcysmaczne i każdy powinien mieć jego słoiczek w lodówce. Przydaje się zawsze, gdy macie mało czasu na zrobienie obiadu - wtedy po prostu należy ugotować kluchy (lub makaron;)) i dorzucić łyżkę lub dwie gotowej pasty. Smak iście śródziemnomorski, mocno wytrawny.

Składniki

  • 100 g suszonych pomidorów z torebki (ważne, aby były dość miękkie)
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 15-20 listków bazylii
  • 50 g orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki utartego sera grana padano
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jeśli lubicie wersję mocno czosnkową, do przepisu należy dorzucić jeszcze jeden ząbek czosnku. A jeśli akurat ma to być pesto także dla dzieci, które raczej za czosnkiem nie przepadają, po prostu usuńcie go z listy składników. I tak będzie pyszne.

    Przygotowanie z kolei jest arcyproste - po prostu wrzucamy wszystkie składniki do blendera lub malaksera i miksujemy. Nie napiszę, że "na gładką masę', bo w gotowym pesto widać kawałeczki posiekanych orzechów pinii i masa jest taka raczej niejednorodna.

  2. Ze względu na wysoką zawartość oliwy w przepisie pesto można trzymać w lodówce przez co najmniej kilka dni i nie traci ono swoich właściwości smakowych.

Składniki
  • 100 g suszonych pomidorów z torebki (ważne, aby były dość miękkie)
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 15-20 listków bazylii
  • 50 g orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki utartego sera grana padano
  • szczypta soli
Składniki