Czerwone pesto

Przepis dnia 2014-02-04
Czerwone pesto
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: tunaCooking
Aromatyczne dzięki świeżym listkom bazylii i pomidorom suszonym na słońcu. Lekko kwaśne, trochę słodkie i czosnkowe. Lubię dodawać do pesto migdały zamiast orzeszków pinii. Z jednej strony są to względy ekonomiczne, z drugiej naprawdę lubię ich delikatny smak, nie taki ostry jak orzeszków. Zachęcam do przetestowania tej wersji, może komuś też bardziej niż oryginał przypadnie do gustu. Inną zaletą makaronu z pesto jest szybkość jego zrobienia. Jeśli pesto jest w lodówce, zrobienie potrawy zajmuje około 9 minut.

Składniki

  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 listków bazylii
  • 40g płatków migdałowych
  • 3 łyżki startego sera (parmezan, grana padano, pecorino)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Do blendera włożyć suszone pomidory, czosnek, liście bazylii i starty ser.

    Zalać wszystko łyżką oliwy.

    Zmiksować do konsystencji pasty.

    Gdyby pesto było za suche dolać odrobinę oliwy.

    Przyprawić do smaku pieprzem i solą.

Komentarze do przepisu (2)

mufinka 04 lutego 2014
Uwielbiam czerwone pesto! Błyskawicznie rozprawiłabym się z tym słoiczkiem... :)
Konto usunięte 27 czerwca 2014
Jako wielbicielka migdałów jestem za.Uwielbiam ich słodko-gorzki smak,a taka paste można jeść nie tylko z... Czytaj całość »
Jako wielbicielka migdałów jestem za.Uwielbiam ich słodko-gorzki smak,a taka paste można jeść nie tylko z makaronem ,ale też np.jako dodatek do kanapki,na jajku na twardo,jako farsz do zimnych przekąsek...itd. Należy jedynie pamietac o tym,że takiej pasty(z dodatkiem świeżej bazyli) nie podgrzewa się,bo potwornie gorzknieje.
Składniki
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 listków bazylii
  • 40g płatków migdałowych
  • 3 łyżki startego sera (parmezan, grana padano, pecorino)
  • sól, pieprz
  • oliwa
Składniki