Czekoladowe pierogi

Przepis dnia 2012-01-21
Czekoladowe pierogi
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Totalnie zakręcone pierogi! Po pierwsze - bo z czekoladą! Po drugie - bo mają zakręcony wzorek! By stworzyć zakręcony wzorek trzeba się niestety troszkę napracować, ale warto bo efekt jest fantastyczny! Można również przygotować zwykłe "białe" ciasto, smak będzie identyczny. Ja podałam pierogi z sosem czekoladowym.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki letniego mleka + 2 łyżki
  • pół szklanki letniej wody masła
  • 3 łyżki roztopionego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • Na nadzienie:
  • 300g białego mielonego sera
  • pół tabliczki startej czekolady (rodzaj wg uznania, u mnie pół na pół ciemna i biała)
  • łyżka cukru waniliowego
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru (lub więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)

Przygotowanie

  1. Ciasto: z mąki, mleka, wody, żółtka, masła i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i 2 łyżki mleka, zagniatamy. Obie części rozwałkowujemy na prostokąty takiej samej wielkości i grubości około 0,5cm. Jasne ciasto smarujemy lekko wodą, kładziemy na nie ciemne ciasto i również smarujemy wodą. Oba płaty ciasta zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie rulon kroimy na plastry grubości około 0,5cm. Każdy plasterek rozwałkowujemy na cieńszy okręg.

  2. Nadzienie: ser mieszamy z cukrami, żółtkiem i czekoladą, schładzamy w lodówce około 60 minut.

  3. Na rozwałkowane okręgi z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim okręgiem i sklejamy boki. Można mocniej docisnąć widelcem.

  4. Pierogi wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Gotujemy około 5 minut. Podajemy z sosem czekoladowym.

Komentarze do przepisu (14)

megii 20 stycznia 2012
wyglądają naprawdę pysznie i na pewno tak smakują:)
annawk 20 stycznia 2012
efekt wart włożonej w przygotowanie pracy -śliczne
kaskasz83 20 stycznia 2012
jak smakują tak jak wygladają to muszą być pyszne, lądują do ulubionych ;)
a tak mniej więcej to ile sztuk... Czytaj całość »
jak smakują tak jak wygladają to muszą być pyszne, lądują do ulubionych ;)
a tak mniej więcej to ile sztuk pierożków wychodzi z takiej porcji?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki letniego mleka + 2 łyżki
  • pół szklanki letniej wody masła
  • 3 łyżki roztopionego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • Na nadzienie:
  • 300g białego mielonego sera
  • pół tabliczki startej czekolady (rodzaj wg uznania, u mnie pół na pół ciemna i biała)
  • łyżka cukru waniliowego
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru (lub więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
Składniki