Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia ukraińska ma dużo wspólnych mianowników w polską, ale w każdej z nich znajdziemy oryginalne potrawy. Do nich należą czebureki, smażone na głębokim tłuszczu pierogi z mięsnym nadzieniem. Danie wywodzi się od Tatarów krymskich i jest bardzo popularne na Ukrainie.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 158
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 19
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 158
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 19
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy i solidnie ugniatamy, tak by nie było grudek. Sekretem miękkiego, elastycznego ciasta do czubereków jest dodanie roztopionego masła. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i dajemy mu "odpocząć" przez ok. pół godziny.
Farsz: Mięso mielimy - w oryginalnym przepisie jest posiekane. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w drobną kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę w proszki i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Pieczarki i cebulę dodajemy do mięsa, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy. Farsz ma być aromatyczny - jego ostrość zależy od upodobań kulinarnych.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości brzoskwini, i rozwałkujemy na owalne placki (ciasto ma być cienkie). Nakładamy farsz, również cienką warstwę, składamy jak klasycznego pieroga. Brzegi mocno zaciskamy, możemy zrobić falbankę - ręcznie lub widelcem.
Czebureki smażymy partami na głębokim tłuszczu, regularnie je przewracając. Finalnie mają mieć mocno złoty kolor. Pierogi tatarskie można podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym.