Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 246
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 246
Składniki
Sól charakteryzuje się nie tylko barwą ale i ciekawym zapachem i smakiem. Zapach przypomina gotowane jajka, smak jest w pierwszej chwili ohydny. Posmak zaś wprowadza w stan ekstazy. Sól zawdzięcza swój kolor obecnością związków siarkowych i żelazowych. Kala Namak wydobywa się ze złóż w Himalajach. Dlatego nazywana jest czarną solą himalajską. Sól poddaje się reakcji chemicznej, która polega na naturalnej , nierafinowanej, redukcji siarczanu sodu do siarkowodoru i siarczku sodu, które nadają jej specyficzny kolor i zapach. Do reakcji zachodzi podczas wypalania soli w naczyniu ceramicznym przez 24h.