Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czarna polewka (czernina)"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 303
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 303
Składniki
Umyty i podzielony korpus wraz z podrobami włóż do garnka, zalej około 2 l wody. Zagotuj, a gdy pojawią się szumowiny, usuń je.
Do klarownego wywaru dodaj warzywa, suszone grzybki oraz owoce, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu 60-90 minut, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjmij z rosołu. Do roztworu krwi dodaj mąkę i kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Wlej do rosołu, podgrzewaj około 10 minut.
Zupę zabiel śmietaną, podgrzewaj jeszcze kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem albo miodem (powinna mieć smak słodko-kwaśny).
Czerninę podawaj z makaronem, np. łazankami.
Rady: Świeżą krew kaczą 350 (ml) trzeba natychmiast zakwasić łyżką octu. Dodaj do niej 50 ml przegotowanej zimnej wody i 1 łyżeczki soli. Słoik wstaw do lodówki na 24 godziny.
120 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie