Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowy kurczak"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 387
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 10344
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 53
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 387
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 10344
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 53
Składniki
Mięso umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj solą, pieprzem i kurkumą, a potem oprósz mąką.
Cebule obierz, pokrój na ósemki. Cytryny sparz wrzątkiem. Z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pozostałe pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, pokrój w plastry.
W brytfannie lub dużej patelni z odczepianą rączką rozgrzej 2-3 łyżki masła, przesmaż mięso na rumiano. Dodaj pokrojony w kosteczkę boczek, cząstki cebuli oraz czosnek, smaż 3 min.
Wlej 2 szklanki wody. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone pomidory. Wstaw do piekarnika. Piecz około 60 min w 180 st. 5 minut przed końcem pieczenia wsyp osączone oliwki oraz pokrojone w półplasterki cytryny.
Gotowe danie raz je szcze dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki z gałązek, grubo posiekaj. Posyp kurczaki. Podawaj z makaronem lub ryżem.
porcje, czas ok. 70 min; porcja – 390 kcal, cena 4,70 zł.
. Nie dodawaj zbyt wcześnie plasterków cytryny, bo danie będzie gorzkie.Źródło: Świat kobiety