cytrynowo-miętowy makaron z chili

cytrynowo-miętowy makaron z chili
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
szybki i orzeźwiający makaron z cytryną, miętą i chili

Składniki

  • 200 g makaronu /u mnie drobne kolanka/
  • skórka i sok z cytryny
  • papryka chili
  • garstka liści świeżej mięty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół szklanki sera grana padano lub podobnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję al dente – od zagotowania około 4-5 minut. Odlewam szklankę wody z gotowania i odcedzam makaron.

    Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Wrzucam ciepły makaron na rozgrzaną patelnię. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekaną drobno chili. Wyciskam sok z cytryny i otartą na drobnej tarce skórkę. Mieszam i chwilę duszę. Dodaję starty ser. Mieszam energicznie. Wlewam pół szklanki wody z gotowania makaronu i dodaję posiekaną miętę. W razie potrzeby dolewam więcej wody. Mieszam przez minutę, dwie i podaję.

Składniki
  • 200 g makaronu /u mnie drobne kolanka/
  • skórka i sok z cytryny
  • papryka chili
  • garstka liści świeżej mięty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół szklanki sera grana padano lub podobnego
  • sól
  • pieprz
Składniki