Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cytrusowy kurczak z rozmarynem"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 67
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 140
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 758
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 668
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 67
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 140
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 758
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 668
Składniki
Kurczaka myjemy, nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owijamy folią i na kilka godzin lub całą noc wkładamy do lodówki.
Cytrusy obieramy, pomarańczę dzielimy na cząstki, cytrynę kroimy w plasterki. Świeże zioła myjemy, połowę siekamy. Czosnek miażdżymy. Kurczaka nacieramy oliwą i czosnkiem. Do wnętrza wkładamy cząstki pomarańczy, połowę plasterków cytryny i posiekane zioła.
Tuszkę zszywamy lub spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, okładamy resztą cytryny i świeżymi ziołami. Na 65-70 minut wkładamy do piekarnika. Co jakiś czas skrapiamy stopionym masłem. Przez 40 minut pieczemy kurczaka pod przykryciem, potem dopiekamy bez przykrycia, dzięki czemu skórka się zrumieni.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilkanaście minut, aby nie wypłynął sok, który się w tuszce wytworzył, a mięso miało czas go wchłonąć i być bardzo soczyste.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 238 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 13 gŹródło: Rewia