Cykoria zapiekana z szynką i serem

Cykoria zapiekana z szynką i serem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Netka34
łatwe, po prostu-inne

Składniki

  • cykoria, 6 sztuk
  • szynka w plastrach, 6 plastrów
  • ser żółty, 6 plastrów

Przygotowanie

  1. Cykorie ugotować w dobrze osolonej wodzie, ok 15 min. Przed gotowaniem wyciac glab. Nie gotowac pod przykryciem! Po ugotowaniu cykorie odcedzic, niech skapie.

  2. Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem. Kazda cykorie owinac plastrem szynki, najlepiej, by byly to duze platy, jak np szynka babuni.

  3. Wersja A: I mozna cykorie z szynka owinac jeszcze serem, rowniez w plastrach (To wersja holenderska) i zapiec. Podawac jako glowne danie z dowolna salatka.

  4. Wersja B: Nie owijac cykorii serem a posypac z wierzchu startym. Wtedy ukladam cykorie z szynka w naczyniu, zalewam sosem beszamelowym i posypuje serem. Najlepiej nie za mlodym, gdyz potem wyplynie duzo tluszczu. Najlepiej parmezanem, ale moze byc i polski. Sos beszamelowy jest opcjonalnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni ok 10 min, poki sie zrumieni. Polecam obie wersje:) Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Wabik 08 marca 2011
Ciekawy przepis, wart wypróbowania. Tylko co to jest ser młody lub nie-młody ???
fablen 09 marca 2011
:) super
Netka34 09 marca 2011
ser mlody, to taki hmm...jasnozolty, bardzo miekki, a lepszy jest taki, ktory dluzej lezakuje, twardszy, warto w... Czytaj całość »
ser mlody, to taki hmm...jasnozolty, bardzo miekki, a lepszy jest taki, ktory dluzej lezakuje, twardszy, warto w supermarkecie poprosic o taki do zapiekania:)
Składniki
  • cykoria, 6 sztuk
  • szynka w plastrach, 6 plastrów
  • ser żółty, 6 plastrów
Składniki