Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cykoria zapiekana w szynce"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 234
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 530
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 234
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 530
Składniki
Kolby cykorii oczyścić, opłukać, przekroić wzdłuż na pół. Włożyć do posolonego wrzątku, po 2 minutach wyjąć, przelać na sitku zimną wodą, dobrze osączyć. Każdą połówkę cykorii owinąć plasterkiem szynki.
Przygotować sos beszamelowy: w garnku stopić masło. Oprószyć mąką. Krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z zimnym mlekiem oraz 350 ml wody. Wsypać bulion i gotować, mieszając, 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Zdjąć go z ognia. Zetrzeć 5 dag żółtego sera i wsypać do beszamelu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W żaroodpornej formie ułożyć cykorie owinięte szynką. Polać beszamelem. Resztę sera zetrzeć, posypać w formie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut. Dymki pokroić w plasterki. Posypać nimi wierzch zapiekanki ok. 5 minut przed końcem pieczenia.Źródło: Życie na gorąco