Cygara z indyka

Cygara z indyka
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Lat temu naście znalazłem w otchłani internetu przepis. Wypróbowałem. Skorygowałem. Zasmakował. Od tego momentu, co jakiś czas, gości na naszym stole. W sumie obiad delikatny i myślę, że powinien zasmakować każdemu. Tym bardziej, że można dopasować ilość i skład przypraw pod własne gusta. A o tych przecież się nie dyskutuje. Najważniejsze, że nie używamy do jego zrobienia jakiś „gotowców”. Więc zrobiony na naturalnych składnikach, nie obciąży naszego organizmu zbędną solą, cukrem lub olejem palmowym… To co? Robimy?

Składniki

  • 1 kg mielonego z piersi lub udźca indyka (używam pół na pół)
  • Ulubiony zestaw przypraw do mielonego (sól, pieprz, gałka muszkatałowa)
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy (używam sarepskiej lub dijon)
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • .
  • • Farsz
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej + masło do smażenia lub zamiennie masło klarowane
  • 100 g sera żółtego typu parmezan

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach.

    Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju i dokładamy masło (lub samo masło klarowane). Wrzucamy pokrojoną cebulkę. Podsmażamy do zeszklenia. Dokładamy pieczarki. Delikatnie solimy, żeby szybciej puściły wodę. Odparowujemy wodę i lekko przesmażamy. Studzimy.

  2. Mięso mielone doprawiamy przyprawami i musztardą do smaku.

    Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

    Jajka roztrzepujemy na głębokim talerzu, bułkę tartą wysypujemy na drugi.

  3. Z mielonego mięsa formujemy prostokąty wielkości dłoni. Nakładamy farsz pieczarkowy, posypujemy startym żółtym serem. Następnie zwijamy w kształt cygara sklejając brzegi.

    Na patelni rozgrzewamy olej.

    Nasze cygara obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor.

    Podajemy z ulubioną surówką i w zależności od upodobań,
    z ziemniakami lub ryżem.

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 07 listopada 2020
O, też przepis na mięsne cygara :)Na pewno smaczne.
Facet_w_kuchni 07 listopada 2020
Dzięki :)
Polecam.
Futka 11 listopada 2020
Prezentują się wyśmienicie, a smakują pewnie jeszcze lepiej! :) Zrobię koniecznie :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mielonego z piersi lub udźca indyka (używam pół na pół)
  • Ulubiony zestaw przypraw do mielonego (sól, pieprz, gałka muszkatałowa)
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy (używam sarepskiej lub dijon)
  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • .
  • • Farsz
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej + masło do smażenia lub zamiennie masło klarowane
  • 100 g sera żółtego typu parmezan
Składniki