Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie

Ćwiartki z kurczaka w miodowo-ketchupowej marynacie
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Szybki przepis na obiad. Ćwiartka z kurczaka w marynacie z pikantnego ketchupu i słodkiego miodu. Wszystko pieczone w rękawie, z marchewką i cebulką.

Składniki

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
  • 5-6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
  • 1-2 cebule
  • 2-3 marchewki

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka obsypać solą, pieprzem i papryką.
    Przygotować marynatę: ketchup, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać. Taką marynatą natrzeć ćwiartki z kurczaka. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Ćwiartki włożyć do rękawa do pieczenia, dorzucić pokrojoną cebulę i słupki/talarki marchewki.Zawiązać woreczek i piec w piekarniku około godziny w temp.190st.

  2. Mięso jest miękkie, wręcz rozpadające się a przy tym wspaniale pachnie. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę to 10 minut przed końcem pieczenia po prostu rozcinamy rękaw i pieczemy. Pyszne, polecam.

Komentarze do przepisu (4)

kuchmariola63 08 marca 2020
Super :)
catha 08 marca 2020
Dziękuję!
rosynka 08 marca 2020
Pyszne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
  • 5-6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
  • 1-2 cebule
  • 2-3 marchewki
Składniki