Ćwiartki z kurczaka pieczone w piekarniku.

Ćwiartki z kurczaka pieczone w piekarniku.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pałki i podudzia z kurczaka w ziołach, pieczone z cebulą w piekarniku.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 8 szt.
  • cebula 4 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 6 łyżek
  • wegeta bez konserwantów 2 łyżki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Dokładnie nacieramy wszystkimi przyprawami, pokrojonym czosnkiem i olejem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, skrapiamy olejem i mieszamy. Wymieszaną cebulę równomiernie układamy w formie do pieczenia.

  2. Na wyłożoną cebulę układamy pałki jak i podudzia.

  3. Pieczemy 70-80 minut w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem na grzałki góra/dół. Pieczemy na rumiany kolor do miękkości mięsa.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 11 marca 2020
mmm...pyszne i aromatyczne...
fafiatko 12 marca 2020
Pysznie doprawione!
Luskib 25 czerwca 2020
A co do tego? Może pieczone ziemniaki z pieczarkami i cukinią? :)
Składniki
  • ćwiartki z kurczaka 8 szt.
  • cebula 4 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 6 łyżek
  • wegeta bez konserwantów 2 łyżki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
Składniki