Ćwiartki pieczone w piekarniku.

Ćwiartki pieczone w piekarniku.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś sobota więc się kręci robota, miałam ugotować zupkę z botwinki ale że wczoraj byłam na zakupach i kupiłam ćwiartki z kurczaka więc pomyślałam sobie że je upiekę będzie super obiadek. I się nie pomyliłam rodzinka zachwycona a i koleżankę zaprosiłam była również bardzo zadowolona.

Składniki

  • 1,300 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta przyprawy z solą np. Vegeta.

Przygotowanie

  1. Przygotować ćwiartki, umyć je i osuszyć na durszlaku. Następnie całe bez dzielenia na części ponacinać wzdłuż na skórze razem z mięsem. Posypać przyprawą do kurczaka,wlać olej oraz wkroić czosnek lub przecisnąć go przez praskę. W ćwiartki dokładnie wetrzeć rękoma przyprawę i odstawić na 15 minut.

  2. Gdy ćwiartki odstały swój czas a przyprawy wchłonęły się w mięso. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, ułożyć na niej ćwiartki skórą w stronę patelni z całą zawartością z miski i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor.

  3. Usmażone ćwiartki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać je zimną przegotowaną wodą i wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni, piec 1,5 godziny co jakiś czas obracając mięso. 15 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch ćwiartek czyli od części ze skórą przyprawą z solą i zapiec wtedy skórka jest bardziej chrupiąca.

  4. Upieczone ćwiartki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi sosem z pieczonych ćwiartek oraz mizeria z ogórka ze szczypiorkiem w śmietanie. Ćwiartki wyszły z wierzchu chrupiące zaś w środku rozpływały się w ustach.

Składniki
  • 1,300 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta przyprawy z solą np. Vegeta.
Składniki