Ćwiartki kurczaka po rosole

Ćwiartki kurczaka po rosole
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Często spotyka się osoby, które nie lubią gotowanego mięsa. Jak je zagospodarować? Opcji jest kilka. Min. potrawka z kurczaka. Jednak szybszym i mega chrupiącym pomysłem, okaże się aromatyczne, zapiekane mięso.

Składniki

  • 2 sztuki ćwiartek z kurczaka (po rosole)
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Ćwiartki mięsa studzimy. Oprószamy przyprawą gyros. Dodajemy łyżkę śmietany, olej słonecznikowy i oliwę z oliwek. Całość dokładnie łączymy. Całość zapiekamy w 200°C (termoobieg) przez 20 min.

Komentarze do przepisu (2)

ekspresjawkuchni 17 września 2019
Fantastyczny pomysł :)
StaryMistrzunio 08 października 2019
Ja jeszcze gorące pokrojone mięso z kurczaka najlepiej z całego / pierś, skrzydełko, ćwiartka / lekko solę i... Czytaj całość »
Ja jeszcze gorące pokrojone mięso z kurczaka najlepiej z całego / pierś, skrzydełko, ćwiartka / lekko solę i kładę na patelnię na rozgrzany smalec z masłem, albo na samo masło. Obsmażam pod przykryciem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podaję mięso na drugie danie z ziemniakami polanymi tłuszczem, na którym było smażone mięso. Jako surówkę podaję buraczki, czerwoną kapustę taką parzoną jak robią na Śląsku, marchewkę z jabłkiem i majonezem albo ogórek kiszony pokrojony z cebulką. Najczęściej komponuję zestaw trzech surówek z wymienionych wyżej.
Składniki
  • 2 sztuki ćwiartek z kurczaka (po rosole)
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Składniki