Ćwiartki kurczaka pieczone w soli i pieprzu.

Ćwiartki kurczaka pieczone w soli i pieprzu.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Normalnie można dostać szału przed świętami jest tyle latania i załatwiania że na nic już człowiek nie ma ochoty no ale obiad musi być. Dzisiejszy obiad jest na życzenie męża bo wczoraj do mnie powiedział tak : " matka zrób mi kurczaka takiego jak robili kiedyś tylko w soli i pieprzu bez żadnych przypraw ". Więc ja jako dobra żonka postanowiłam dogodzić mężowi i spełnić jego życzenie. Pamiętałam również jak dziadziuś nam robił takiego kurczaka tyle że swojskiego z zagrody, jak dziadek zrobił to aż palce oblizywaliśmy i tak samo ja dziś wykonałam ćwiartki z kurczaka.

Składniki

  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 1,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 4 łyżki oleju.

Przygotowanie

  1. Przygotować ćwiartki kurczaka, oczyścić je i wymoczyć w zimnej wodzie, następnie odlać wodę a ćwiartki osuszyć na durszlaku. Osuszone ćwiartki ponacinać nożem, przełożyć do miski posypać solą i pieprzem oraz wlać olej. Dokładnie rękoma wetrzeć sól z pieprzem i olejem w całe ćwiartki i odstawić na 10 minut.

  2. Gdy ćwiartki odstały swój czas, przełożyć je z całą zawartością z miski do dowolnej blaszki skórą ku górze. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić na 200 stopni i piec 1,5 godziny + 10 minut na rozgrzanie piekarnika. Ćwiartki odwrócić tylko raz skórą ku dołowi gdy już są ładnie podpieczone a następnie 20 minut przed końcem pieczenia odwrócić skórą ku górze.

  3. Upieczone chrupiące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówka z cebulki, szczypioru i sałaty na słodko - kwaśno. Ćwiartki wyszły idealne skórka bardzo chrupiąca a w środku mięso tak kruche i soczyste że kość sama odchodziła od mięsa.

Komentarze do przepisu (2)

babciaaneczka 05 grudnia 2020
Tylko ten "dziadkowy" kurczak był na pewno zupełnie inny w smaku niż te dzisiejsze... Czytaj całość »
Tylko ten "dziadkowy" kurczak był na pewno zupełnie inny w smaku niż te dzisiejsze "ćwiartki", które nie wiele wspólnego mają ze smakiem drobiu, ale cóż, takie czasy, pozdrawiam
agnes72 05 grudnia 2020
No niestety taka prawda swojskie jeszcze mam tylko gąski.
Składniki
  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 1,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 4 łyżki oleju.
Składniki