Curry z kurczaka z ananasem

Curry z kurczaka z ananasem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Aromatyczne, lekko słodkie z nutą pikanterii...

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka (około 400 g)
  • 1 puszka ananasów
  • 1 mała cukinia
  • garść fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • Ryż 2 szkl ryżu brązowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy sól 4 szkl wody

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone mięso kroję w grubszą kostkę. Przyprawiam curry, kurkumą i sosem sojowym. Wrzucam na rozgrzany olej i obsmażam. Wlewam sok z ananasów, dokładam pokrojoną w kostkę cukinię, ananasy i posiekane chilli. Wrzucam fasolkę i smażę około 7 minut.

  2. W międzyczasie zagotowuję wodę. Suchy ryż mieszam z przyprawami. Wrzucam na wrzątek i gotuję do wchłonięcia wody.

  3. Gdy fasolka i cukinia zmiękną, wlewam mleko kokosowe. Mieszam, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
    Podaję z ugotowanym ryżem

Składniki
  • podwójna pierś kurczaka (około 400 g)
  • 1 puszka ananasów
  • 1 mała cukinia
  • garść fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • Ryż 2 szkl ryżu brązowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy sól 4 szkl wody
Składniki