Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem

Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Curry to idealne danie na jesienną niepogodę, bo w curry bazą są przyprawy, rozgrzewające przyprawy. Podstawowe z nich to kurkuma, imbir, kozieradka, czosnek, cynamon, ostra papryka. Taki zestaw rozgrzeje niejeden wychłodzony organizm.

Składniki

  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka suszonej naci kolendry
  • ok. 300 g czerwonej fasoli ( u mnie pół na pół drobna i duża)
  • 1 szklanka wody
  • 2 -centymetrowy korzeń świeżego imbiru
  • 1/2 małego kabaczka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 g świeżego szpinaku

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin by napęczniała. Namoczoną fasole gotujemy do miękkości w świeżej wodzie.

  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy, grubo pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy często mieszając by przyprawy się nie przypaliły. Kabaczka obieramy, kroimy na duże kawałki i dorzucamy na patelnię, wlewamy wodę, dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i mleko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem aż kabaczek się rozpadnie. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę i szpinak, chwilę gotujemy. Podajemy z kaszą, ryżem bądź solo.

Składniki
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka suszonej naci kolendry
  • ok. 300 g czerwonej fasoli ( u mnie pół na pół drobna i duża)
  • 1 szklanka wody
  • 2 -centymetrowy korzeń świeżego imbiru
  • 1/2 małego kabaczka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 g świeżego szpinaku
Składniki